افزایش شدید اجاره‌ها در 1404/ زنگ خطر برای مستاجران!

اقتصاد 100- نگرانی مستاجران از سال ۱۴۰۴؛ پس از رکورد تاریخی تورم اجاره ۴۰.۳ درصدی در سال ۱۴۰۳، زنگ خطر افزایش سنگین اجاره‌بها به صدا درآمده است. آیا فشار اقتصادی بر دوش اجاره‌نشین‌ها کاهش می‌یابد یا وارد فاز تازه‌ای از بحران می‌شود؟"

افزایش شدید اجاره‌ها در 1404/ زنگ خطر برای مستاجران!

مستاجران در سال ۱۴۰۳، با دشواری‌های بی‌سابقه‌ای در زمینه اجاره‌خانه مواجه شدند. بر اساس آمار رسمی، تورم اجاره‌بها به رقم بی‌سابقه ۴۰.۳ درصد رسید؛ رقمی که از سال ۱۳۹۰ تاکنون مشاهده نشده و بیانگر فشار مالی سنگین بر مستاجران طی ۱۳ سال گذشته است. در این گزارش، چشم‌انداز بازار اجاره در سال ۱۴۰۴ بررسی شده و عواملی که بر روند بازار تأثیر دارند، تشریح می‌شوند.

رکورد تورم اجاره در سال ۱۴۰۳

سال ۱۴۰۳ شاهد ثبت رکورد تاریخی تورم اجاره‌بها بود. نرخ رشد اجاره در سطح کشور به ۴۰.۳ درصد رسید که بالاترین رقم در طول سال‌های اخیر است. علل این تورم شامل افزایش شدید قیمت مسکن و رشد تورم عمومی در کشور طی سال‌های گذشته است. این فشار تورمی موجب شد بسیاری از خانواده‌ها به مناطق حاشیه‌ای مهاجرت کنند.

علل اصلی تورم سال ۱۴۰۳

مهم‌ترین دلایل افزایش شدید تورم اجاره در سال گذشته عبارت‌اند از:

کاهش عرضه آپارتمان‌های اجاره‌ای: تقاضای بالا و کاهش سرمایه‌گذاری در ساخت مسکن اجاره‌ای، عامل اصلی افزایش قیمت‌ها بوده است.

سقف دستوری ۲۵ درصدی: اعمال محدودیت در افزایش قیمت اجاره، به‌جای کنترل بازار، موجب کاهش عرضه مسکن استیجاری شد.

تأثیر تورم عمومی: افزایش تورم عمومی طی چند سال اخیر اثر مستقیم بر بازار اجاره گذاشته است.

عوامل تعیین‌کننده در بازار اجاره‌بها ۱۴۰۴

بازار اجاره سال ۱۴۰۴ تحت تأثیر چهار مولفه کلیدی خواهد بود:

رشد خرید سرمایه‌ای می‌تواند عرضه مسکن اجاره‌ای را افزایش داده و اجاره‌بها را کاهش دهد.اگر تورم عمومی کاهش یابد، فشار بازار اجاره نیز کاهش خواهد یافت.افزایش قیمت مسکن تأثیر مستقیمی بر تورم اجاره خواهد داشت.اگر توان مالی مستاجران برای خرید خانه افزایش یابد، تقاضا در بازار اجاره کاهش خواهد یافت. مولفه تأثیر بر بازار
افزایش عرضه آپارتمان اجاره‌ای
تورم عمومی
تورم مسکن
تغییر قدرت خرید مردم

پیش‌بینی تورم اجاره در سال ۱۴۰۴

بهروز ملکی، تحلیلگر ارشد اقتصاد مسکن، معتقد است که تورم اجاره در سال جدید، هرچند کمتر از سال ۱۴۰۳ خواهد بود، اما همچنان رشد قیمت‌ها ادامه دارد. او اظهار داشت که افزایش تورم مسکن طی سال‌های قبل، یکی از دلایل اصلی بالا رفتن اجاره‌بها در سال گذشته بود و انتظار می‌رود با کاهش تورم مسکن، فشار بر مستاجران اندکی کاهش یابد.

تحلیل اقتصادی در بازار اجاره

بر اساس دیدگاه کارشناسان، عوامل مختلفی نظیر تورم عمومی، جهش‌های قیمتی در سال‌های قبل، و کاهش عرضه مسکن استیجاری، بر بازار اجاره تأثیرگذار هستند. این روند باعث شده مستاجران بیش از گذشته تحت فشار مالی قرار گیرند.

تصویر وضعیت بازار اجاره

اجاره-مسکن-۱

بررسی چشم‌انداز اجاره‌نشینی

غلامرضا سلامی اقتصاددان نیز عنوان کرده که تورم اجاره به دلیل جهش‌های قبلی قیمت مسکن و کاهش عرضه مسکن استیجاری، احتمالاً در سال جدید نیز روند افزایشی را تجربه خواهد کرد. او بیان کرد که عدم مدیریت مناسب و سیاست‌های محدودکننده دولت باعث کاهش فعالیت سرمایه‌گذاران در بخش ساخت مسکن استیجاری شده است.

پیشنهادات برای بهبود بازار اجاره

به منظور کنترل تورم اجاره‌بها، لازم است سیاست‌گذاری‌های دولت در جهت افزایش عرضه و کاهش محدودیت‌های موجود بازنگری شوند. ایجاد شرایطی برای جذب سرمایه‌گذاران به بازار ساخت‌وساز و رفع موانع ساخت مسکن استیجاری می‌تواند از فشار اقتصادی بر مستاجران بکاهد.

وبگردی
    ارسال نظر