راز افزایش قیمت سیب زمینی، موز و خیار فاش شد!
اقتصاد 100- راز گرانی سیب زمینی فاش شد؛ واردات انجام شد، اما عرضه مناسب و مویرگی در سطح شهر صورت نگرفت. قیمتها همچنان بالاست و وعدهها برای کاهش نرخ، عملی نشده است!

در ماههای پایانی سال گذشته، قیمت سیب زمینی در بازار به شدت افزایش یافت و در برخی موارد به بالای ۶۰ هزار تومان رسید. این شرایط باعث شد که برنامههایی نظیر واردات سیب زمینی از پاکستان مطرح شود، اما به دلیل عدم اجرا یا تأخیر در عملی شدن این وعده، قیمت سیب زمینی همچنان در محدوده بالا قرار دارد و به تعادل نرسیده است.
علت اصلی گرانی سیب زمینی
به گفته اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی، واردات سیب زمینی انجام شده اما به دلیل عدم توزیع مویرگی در سطح شهر، قیمتها همچنان بالا است. وی تاکید کرد که توزیع سیب زمینی وارداتی تنها در میادین ترهبار و برخی غرفههای شهرداری صورت گرفته، که این کافی نیست تا بر قیمتها تأثیر قابل توجهی بگذارد.
مشکل توزیع سیب زمینی
آقای کارگر توضیح داد که توزیع محدود در ۳۰۰ غرفه شهرداری هیچگاه نمیتواند نیاز کل شهر را تأمین کند. وی عنوان کرد که اگر این محصولات به اتحادیه تحویل داده شود، امکان توزیع در تمامی نقاط شهر وجود دارد. در حال حاضر، مردم مجبورند سیب زمینی را با قیمت بالا خریداری کنند که ناشی از توزیع ناکافی و محدود در بازار است.
قیمتهای بالای میوههای نوبرانه
در خصوص میوههای نوبرانه، رئیس اتحادیه افزود که قیمت این محصولات به دلیل زمان برداشت و نوع تولید بالا است. محصولات نوبرانه معمولاً تقاضای بالایی ندارند و مصرف آنها بیشتر به شکل هوسی است. این محصولات در فروشگاههای خاص یا توسط دستفروشان عرضه میشوند و قیمت ثابت برای آنها وجود ندارد.
قیمت گوجهسبز و دیگر اقلام وارداتی
کارگر درباره گوجهسبزهای وارداتی گفت که این محصول به شکل قاچاق وارد کشور شده و با بستهبندیهای شیک و قیمت بالا به فروش میرسد. نمونههایی از قیمتهای دانهای ۲۰۰ هزار تومان در فضای مجازی منتشر شده که بسیار دور از واقعیت بازار داخلی است.
افزایش قیمت موز، کیوی و خیار
وی همچنین اشاره کرد که افزایش قیمت تنها مختص کیوی نبود. موز به دلیل واردات با نرخ ارز بالا و خیار به دلیل کاهش تولید و گرایش به تولیدات گلخانهای، با افزایش قیمت مواجه شدهاند. این مسائل ناشی از کمبود عرضه و عدم تعادل در تولید هستند.
جدول دلایل گرانی اقلام مصرفی
محصول دلیل گرانیسیب زمینی | عدم توزیع مناسب پس از واردات |
کیوی | صادرات و خروج از بازار داخلی |
موز | واردات با نرخ ارز بالا |
خیار | کاهش تولید زمینی و افزایش تولید گلخانهای |
چالشهای نظام تولید و صادرات میوه
در پایان، کارگر از نبود تعادل در نظام تولید و صادرات میوهها انتقاد کرد و گفت که مشکلات ساختاری در تولید و صادرات باعث شده است که برخی محصولات با قیمتهای بالا در بازار داخلی عرضه شوند. تا زمانی که این ساختارها اصلاح نشود، کاهش محسوس قیمتها امکانپذیر نیست.