طرح جدید اسقاط خودروهای فرسوده/ صاحبان خودروها منتظر سورپرایز ویژه باشید!

اقتصاد 100- رشد چشمگیر اسقاط خودروهای فرسوده در سال ۱۴۰۳ با افزایش ۳۵۵ درصدی نسبت به سال قبل، رکوردی بی‌سابقه ثبت کرد؛ صاحبان خودروهای اسقاطی منتظر سورپرایزهای جذاب طرح جدید باشند.

طرح جدید اسقاط خودروهای فرسوده/ صاحبان خودروها منتظر سورپرایز ویژه باشید!
اسقاط خودروهای فرسوده در سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ رشدی چشمگیر معادل ۳۵۵ درصد را تجربه کرد.

روند رشد چشمگیر اسقاط خودرو در سال ۱۴۰۳

براساس اعلام رییس هیات عامل ایدرو، در سال گذشته مجموعاً حدود ۳۴۹ هزار دستگاه انواع خودروهای فرسوده با مراجعه به مراکز اسقاط از رده خارج شدند. این در حالی است که این رقم در سال ۱۴۰۲ حدود ۷۷ هزار دستگاه بود.

افزایش شگرف در آمار اسقاط خودروهای فرسوده

رسیدن تیراژ از رده خارج کردن خودروهای فرسوده به ۳۴۹ هزار دستگاه در سال ۱۴۰۳ گویای خبری است که بسیاری از صاحبان خودروهای فرسوده ممکن است انتظار آن را نداشته باشند. طبق گفته‌های فرشاد مقیمی، از سال ۱۳۸۶ تا سال گذشته، مجموعاً حدود دو میلیون و ۴۱۷ هزار دستگاه انواع خودرو در مراکز اسقاط از رده خارج شده‌اند.

تاثیر تحریم‌ها و افت تولید بر روند اسقاط خودرو

اسقاط خودرو در بازه زمانی ۱۷ ساله با فراز و نشیب‌هایی روبرو بوده است. بررسی روند از رده خارج کردن خودروهای فرسوده نشان می‌دهد که در زمان‌هایی که تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی بر کشور حکم‌فرما بودند، این فرآیند کاهش قابل توجهی داشته است.

به عنوان نمونه، در سال‌های ۹۷ تا ۹۹، آمار اسقاط خودرو در پایین‌ترین سطح خود قرار داشت. دلیل این امر، افت تولید خودروسازان، افزایش تقاضا در بازار خودرو و خروج برنامه اسقاط از اولویت‌های سیاست‌گذاری به دلیل کمبود منابع مالی بوده است.

سال تعداد خودروهای اسقاط شده
 
۱۳۹۳ ۳۲۰ هزار دستگاه
۱۴۰۲ ۷۷ هزار دستگاه
۱۴۰۳ ۳۴۹ هزار دستگاه

شکستن رکورد سال ۱۳۹۳ در سال ۱۴۰۳

طبق آمارها، سال ۱۳۹۳ رکورد بالاترین تیراژ اسقاط خودرو را با حدود ۳۲۰ هزار دستگاه در اختیار داشت که این رکورد در سال ۱۴۰۳ با ۳۴۹ هزار دستگاه شکسته شد. بنابراین، سال ۱۴۰۳ به صدر جدول از رده خارج کردن خودروهای فرسوده دست یافت.

اثر تغییر در مدیریت و سیاست‌های کلان بر اسقاط خودرو

به نظر می‌رسد تغییر فرماندهی اسقاط خودرو تاثیر قابل توجهی در افزایش آمار داشته باشد. در سال ۱۴۰۲ وزارت صنعت، معدن و تجارت، مسئولیت این طرح را به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران واگذار کرد.

همچنین تغییر نگاه سیاست‌گذار کلان به مساله مدیریت ناترازی در سبد سوخت کشور نیز از دیگر عوامل موثر بر افزایش تیراژ اسقاط خودروها بوده است.

آینده اسقاط خودروهای فرسوده

پیش‌بینی می‌شود که در سال ۱۴۰۴ فرآیند از رده خارج کردن خودروهای فرسوده ادامه داشته باشد. اما هنوز مشخص نیست که آیا مراکز اسقاط توانایی بالاتر از سال گذشته برای اسقاط خودروها خواهند داشت یا خیر.

وبگردی
    ارسال نظر