یک پیشبینی تکاندهنده از آینده مسکن
اقتصاد 100-ایران با کمبود شدید مسکن روبرو است و به گفته کارشناسان، این کمبود به بیش از ۶ میلیون واحد مسکونی میرسد.
در حال حاضر، روند ساخت و تولید مسکن در ایران بهطور قابلتوجهی کاهش یافته است و به جای ساخت خانههای جدید، مردم و انبوهسازان به خرید خانههای قدیمی (کلنگی) روی آورده و آنها را بازسازی کرده و به بازار میفرستند.
فرشید پور حاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان مسکن، این وضعیت را ناشی از سیاستهای ناکارآمد در حوزه مسکن طی دو دهه گذشته میداند و هشدار میدهد که اگر تدابیری برای اصلاح وضعیت اتخاذ نشود، بحران مسکن ممکن است تشدید شود. او تأکید میکند که در حال حاضر، با کمبود ۶ میلیون واحد مسکونی مواجهایم و پیشبینیها نشان میدهند که این کمبود تا سال ۱۴۱۰ به ۱۲ میلیون واحد خواهد رسید.
پور حاجت میافزاید که تا قبل از سال ۸۴، تولید سالانه مسکن در ایران حدود ۸۵۰ تا ۹۰۰ هزار واحد بود، اما بعد از آن، با مداخلات دولت و تغییر سیاستها، این میزان به ۳۵۰ هزار واحد کاهش یافته است. وی همچنین اشاره کرد که در شرایط اقتصادی فعلی، سیاستگذاری برای خانه اولیها بهویژه در شرایط تورمی بسیار پیچیده شده و تسهیلات مسکن در این اوضاع تأثیر خود را از دست داده است.
پور حاجت همچنین در پاسخ به سوالی در مورد روند خرید خانههای قدیمی به جای ساخت خانههای جدید، گفت که این کار در حقیقت حفظ سرمایهها و منابع ملی است، اما نباید فراموش کرد که این بازسازیها نمیتوانند پاسخگوی تمامی نیازهای مسکن جامعه باشند. او بر لزوم برنامهریزی دقیق و مناسب برای تولید مسکن مطابق با نیازهای کشور تأکید کرد.
دبیر کانون انبوهسازان همچنین به وضعیت خانه اولیها اشاره کرده و اظهار داشت که مدت زمان خانهدار شدن این افراد در شرایط کنونی بیش از ۵۰ سال است. او خاطرنشان کرد که در کشوری با تورم بالا، سیاستگذاری برای خانه اولیها بسیار دشوار شده و وامها و تسهیلات مسکن در شرایط تورمی نمیتوانند بهطور مؤثری پاسخگوی نیازهای مردم باشند.
در نهایت، پور حاجت پیشنهاد میدهد که برای حل بحران مسکن، باید سیاستهای جدید و سازگار با شرایط اقتصادی تدوین شود و بانکها باید نقش بیشتری در تأمین مالی مسکن ایفا کنند تا ۶۰ تا ۸۰ درصد از هزینه خرید مسکن از طریق تسهیلات بانکی پوشش داده شود.